miercuri, 6 octombrie 2010

Atlas de mitocanie turistica

De ce nu! O mica experienta turistica poate sa iti releve splendoarea turistului universal in cele mai personale manifestari socio-culturale, in functie de destinatie putand chiar sa intocmesti un astfel de atlas, unul despre mitocania sau prostia sau mediocritatea sau, de ce nu, imbecilitatea oamenilor atunci cand sunt departe de tara natala. O sa imi asum imaginile prezentate din prisma experientei personale de turist si o sa incep azi cu episodul dedicat clasicilor.


Englezii. Vesnic mirati de ce masinile merg pe partea opusa sensului normal de mers, astfel intocmit de la regele Henry si aprobat de insusi Dumnezeu, aceasta rasa speciala de turist e ca si sunca: cu cat sta mai mult la caldura cu atat se impute mai tare. Evident ca intregul mapamond vorbeste limba lor, nu mai incape discutie faptul ca toata lumea ii asteapta cu bratele deschise si ii iubeste numaidecat. Englezul este mereu sigur ca nimic nu poate fi mai vechi, mai valoros cultural, mai frumos, mai bogat, mai fascinant si asa mai departe decat tara lui, denumita si "God's own country". Cu toate astea el viziteaza lumea, doar ca sa se asigure de asta si sa se asigure ca lumea stie asta. O fi asa, insa civilizatia a uitat sa le recomande un dentist, un deodorant si crema de soare englezilor.
Francezul. Ofticat de situatia politica a tarii vizitate, francezul isi aprinde o tigara, isi cumpara un croissant, isi pune ochelarii de soare si refuza sa viziteze ceva, in semn de protest!
Neamtul. Nervos pe sistemul de transport in comun care intarzie cu sutimile de secunda, neamtul viziteaza orice si oriunde. Pentru ca poate si pentru ca nu are ce vizita in propria tara. Merge pe croaziere, la plaja, la munte, la muzeu, la Disneyland, in jungla, oriunde exista un aeroport. Intrigat de lipsa de cunostinta a limbii sale superbe si usor de invatat de mai tot mapamondul, neamtul isi are in vedere obiectivele foarte clar si nu se abate de la ele chiar daca asta inseamna sa faca efortul supraomenesc de a vorbi engleza. Ingamfat si tern, plictisitor si enervant de curat, lipsit de expresie si de fantezie, robotel turistic perfect. Nu ii stati in cale ca trece peste voi.
Va urma...

Un comentariu: