marți, 15 februarie 2011

Joaca de-a planetele

Una dintre cele mai elementare lectii din scoala gimnaziala este ca sistemul solar contine, pe langa soare, noua planete, incluzandu-ne si pe noi aici.
Intre timp, numarul si numele planetelor din sistemul nostru solar a devenit la fel de schimbator ca si enciclopediile:  pe cand crezi ca ai dobandit ultima varianta, pe net deja circula versiunea n.1.
Acum ceva vreme am citit un articol pe net, cum ca mai multi astrofizicieni, astrologi, astronomi, poate si astronauti, precum si prea-respectata NASA, au exclus Pluto de pe lista planetelor. Intre timp, probabil pentru a umple golul lasat de aceasta excludere, toate aceste categorii enumerate mai sus, incearca marea cu degetul (in fapt, expresia corecta e incearca universul cu degetul :P) si gasesc in ritm alert, cam o data la fiecare luna, cate o noua achizitie: ba gigantica Tyche, ba Kepler 10b. Cert e ca nu se vor opri aici! Ca doar sunt multi care casca ochii prin nori.
Pana una alta, peste ceva timp, aceeasi specialisti vor ajunge la geniala concluzie ca nici Terra nu e o planeta si ca, in fapt, suntem un satelit al vreunei exoplanete descoperita cu nu-stiu-ce mega-telescop. Drept urmare, NASA va putea cere suplimentare fondurilor federale pentru cercetarea spatiului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu